Make your own free website on Tripod.com

Romagna valley´s Lagotto Romagnolos

Lagotto Olala da Tartòfla

Home
Vieraskirja / Guestbook

Olala da Tartòfla Sveitsistä, tai Lala näin perheen kesken on Da Tartófla-, Oliviero Zini-, Landi-linjan lagottoja. Lala on 2 vuotias narttu ja on työkoira, siis oikea tryffelikoira. Katsotaan pian missä niitä tryffeleitä piilotellaan täällä Suomessa!!!
 
 
 
Kennel daTartòfla: www.lagotto.de

2tryffeli004.jpg
Foto: Erkki Santamala, Nya Åland

Lala

Lala tuli Suomeen Sveitsistä asti. Lalan on kasvattanut hyvin tunnettu kasvattaja, Maya Mächler Sveitsin alpeilta. Maya on myös tryffelin-etsijä, ja osallistunut Italiassa järjestettyihin tryffelinetsimis kilpailuihin ja on myös voittanut siellä omien kasvattiensa kanssa. Olen hyvin onnellinen että olen saanut tavata Mayan.

frutigen.jpg

Lala on kotoisin laaksosta joka on kuvan vasemmassa alareunassa. Aivan fantastinen paikka. Vuoristojoki jakaa pienen laakson alppivuorten välissä. Toisella puolella alppijokea nousee jyrkästi seuraava vuori, ja siellä 1800 m merenpinnan yläpuolella on ravintola, Berghaus Elsingenalp.

sveitsi112005062.jpg

Kennel da Tartòfla Sveitsin Frutigenissä

dsc04223.jpg

Murto-osa da Tartòfla kennelin palkintoja...

sveitsi112005072.jpg

Kasvattaja, Maya Mächler, ja Lala laakson pohjalla

sveitsi112005032.jpg

Minä ja Lala iltaa ennen Suomenmatkaa

Lala on hyvin hellyttävä pienikokoinen lagottoneitonen. Lala on hyvin sopeutunut meidän pieneen laumaan. Luonteeltaan Lala on rauhallinen ja tottelevainen. Hän haluaa olla joka paikassa mukana ja tehdä töitä. Lalan lennokkaita liikkeitä on mukava seurata kun koira "työskentelee" ristin rastin.

tryffeli004.jpg

Olala on aloittanut työskentelyn toukokuussa 2006 Suomessa.  Olin aivan äimän käkenä kun Lala yhtäkkiä alkoi kaivaa metsässä suurta koloa lehtipuun juureen. Kolosta löytyi pari rusehtavaa möhkälettä! Ajatukseni laukkasivat ja koska en tiedä minkä näköisiä eri tryffelilajit ovat, luulin että tässä se tryffeli nyt on! Turun yliopiston sieniasiantuntija veti minut maan tasalle ja kertoi kuvan perusteella että kyseessä on maahinen.
 
Kuitenkin löydös on mielenkiintoinen.
Maahinen tuoksuu samanlaiselta kuin tryffeli. Huomasin kun avasin purkin kannen missä niitä säilytän.
 
Maahikkaat. Suomessa 6-7 lajia. Kangasmetsissä yl. nystymaahikas, mäntymaahikas, jyväsmaahikas. Tryffeleitten kaukaisia sukulaisia. Ei liene myrkyllisiä. Itiöemä muistuttaa kivestä-->käytetty lemmen nostattajina.
 
Jos niitä tryffeleitä täällä on, niin kyllä me ne syksyllä löydetään!!!
 
 

tryffeli.jpg

7.5 2006 saalis yläkuvassa ja alakuvassa on 8.5 2006 saalis.
 

tryf85.jpg

tryffeli007.jpg

Tyylinäyte!

Lala on työkykynsä ansiosta mukana kartoittamassa tryffeliesiintymiä maassamme. Tehdään yhteistyötä TKK:n kanssa. Ollaan oltu Savon seudulla ja Ahvenanmaalla etsiskelemässä. Mitään "aitoa" tryffeliä ei olla vielä löydetty, mutta esimerkiksi täältä Porvoosta on löytynyt mantumukulaa jota ruotsiksi kutustaan "stinkande slemtryffel" ja on hyvin läheinen sukukainen oikealle tryffelille.
Ulkomaanmatkat ovat mielessä jotta tämä tryffelietsijä pääsee tekemään sitä mitä se raksastaa.

dtryffeli.jpg

3tryffeli001.jpg
Foto: Erkki Santamala, Nya Åland

"Tryffelitohtori" tulee noutamaan Lalan lydön Ahvenanmaan metsiköstä. Lala työskenteli Ahvenanmaalla 2 päivää, ja saavutti suuren suosion joka puolella. Lala ei pahemmin välittänyt kenestäkään, hän kiihkoisasti jatkoi tryffeleiden etsimistä, kuten pitääkin.