Make your own free website on Tripod.com

Romagna valley´s Lagotto Romagnolos

Terveys

Home
Vieraskirja / Guestbook

Lagotto Romagnolo on melko uusi rotu Suomessa, vaikka  kotimaassaan Italiassa rotu on vanha, peräisin jo 1600-luvulta, ellei jo aikaisemminkin. Alunperin lagotto on ollut erinomainen vedestä noutaja lintukoira. Ajan saatossa rodun työskentelyolosuhteet muuttuivat vedestä kuivalle maalle, tryffeleitä etsimään.
Koska Rotu on pysynyt kotimaassa "eristyksissä" todella pitkän ajan, ei rodusta ole paljon tietoa. Kasvattajat puhuvat, myös Italialaiset kasvattajat, että rotu on terve, mutta Lagotto on ihan tavallinen koira niiden sairauksineen. Mielestäni näistä terveys asioista pitää myös avoimesti puhua ja informoida toisia rodun harrastajia.
Erillaisia yllätyksiä on "pompsahtanut" esiin. Olen henkilökohtaisesti koennut pari todella iskevää "pompsahdusta". Cerebellar Abiotrophysta ja Exspotista. Niistä voitte lukea enemmän Vilman sivuilta-sivuilta (In memoriam ja Viivin Exspot-juttu (Lagotto Budoar Viivi).
Jokainen joka on perehtynyt koiran jalostukseen on tietoinen kuinka vaikeata se on ja vastuullista. Vaikeaksi jalostuken tekee mm. se että perintötekijöitä ei näe koiran päältä, ja jalostuksessa on niin paljon tunteita mukana.
 
Virallisia tutkimustuloksia täältä: http://jalostus.kennelliitto.fi/frmEtusivu.aspx?Rotu=325
 

Paljon huhupuheita mahdollisista sairauksista on liikkeellä, ja en voi muuta kuin vetoa ihmisten moraaliin että antavat oikean tiedon rotuyhdistykselle jotta asioihin voitaisiin alkaa puuttua.
Mainitsen joitakin sairauksia, osan olen koennut omilla koirillani ja osan olen saanut muualta tietooni lagoton omistajilta. Toivon täten että kaikki rotua harrastavat/omistajat toisivat faktoja, ei huhupuheita, julki.
 
Mainitsemani sairaudet eivät tarkoita sitä että Lagotto olisi sairas rotu, mutta olen sitä mieltä että eivät asiat parane jos vaikenee...
 

Cerebellar Abiotrophy

Mitä on cerebellar abiotrophy?
 
Abiotrophy:lla (rappeumaa) tarkoitetaan sitä että hermosolut kuolevat ennenaikaisesti - useimmiten jonkun viikon- tai kuukausien ikäisellä eläimellä - johtuen niiden solurakenteiden sisäisestä rappeutumisesta. Tarkoin määrätty solujen sisäinen rappeutuminen ei ole tiedossa ja useimmissa tapauksissa rappeutuminen johtuu periytyvästä geenivirheestä. Tämä diagnoosi voidaan ainoastaan vahvistaa ruumiinavauksella ja on todella tärkeätä olla varma diagnoosista ennen kuin syyttää kasvatustyötä.
 
Teksti on alkuperäiskielellä alapuolella ja siinä mainitaan myös kuka on sanojen takana.
 
An abiotrophy means that neurons that should last for life of the animal die prematurely - usually at a few weeks to months of age - due to some intrinisc abnormality in their cell bodies. The spesific intracellular abnormality is unknown and most circumstances the abnormality is due to a gene defect which is inherited. This diagnosis can only be confrimed by necropsy and it is important to be sure of your diagnosis before you incriminate the breeding.
 
 
These wise words are e-mailed to me by:
 
Alexander de Lahunta DVM,PhD
Department of Biomedical Scienses - College of Veterinary Medicine
Cornell University
Ithaca, New York 14853

 
 
 
HD (lonkkanivelen dysplasia)
 
Tämä on arka puheenaihe. HD:sta ollaan monta eri mieltä. Minun mielestä HD on perinnöllistä kunnes tiede pystyy näyttää toteen että se ei periydy. Tämän takia en käytä jalostuksessa koiraa jolla on lonkkavika, toisinsanoin huonompi kuin A ja B. C:stä sen vertaa että voisi harkita jos löytyisi HD-vapaa uroslinja.

Lonkkanivel dysplasia

Katariina Mäki kirjoittaa

Per Axelsson


 

Cataract (perinnöllinen harmaakaihi)
 
Ruotsissa on todettu lagotoissa cataractia. Cataraktissa on eri muotoja, joista oireiden hattavuus vaihtelee.

 

Lisää cataractista klikkaamalla tästä...

Koiran silmäsairauksia

 
 
Iho-ongelmia ja ruokavalio-ongelmia
 
Kutinaa ja puniotusta lagoton ihossa eri puolella kehoa. Koiran syljestä erittyy enzymejä jotka värjäävät karvat ruskean värisiksi siitä kohtaa josta koira nuolee.
Myös "neuroottista" tassujen nuolemista esiintyy. Koira nuolee tassuja, vaikka niissä ei näy mitään ihottumaa.
Olen nähnyt lagoton joka puree karvat pois tassuistaan. Joku jopa puree pois karvat hännänpäästä.
Joillain lagotoilla on pälvikaljua.
Jotkut lagotot ovat vehnävapaalla ruokavaliolla, jopa yksilöitä joilla on todettu keliakiaa löytyy.

Iho-ongelmia

 
 
Kilpirauhasen vajaatoimintaa
 
Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita ovat mm. nartulle ei tule juoksua, pälvikalju, aggressioita, lihavuus, apaattisuus, pehmeä karva ... Voidaan suhteellisen helposti diagnostisoida verikokeen avulla ja hoitaa lääkityksellä (Levaxin).
Lienee perinnöllinen tauti joka voi "hypätä" jonkun sukupolven yli.

Hypothyreosis

CLINIVET - kilpirauhasen vajaatoiminta

Sivun alkuun...