Romagna valley´s Lagotto Romagnolos

Turkinhoito

Home
Vieraskirja / Guestbook

100_0080.jpg

Kuvassa Viivi joka on turkinleikkuun tarpeessa!

Trimmaan myös sinun Lagottosi. Soita niin sovitaan milloin!  040-7586652

Lagoton turkinhoito!

 

 

Lagoton turkkia ei harjata! Lagotto ei ole mikään Bichon Frisée. Harjattu lagoton turkki ei ole vettähylkivä tai likaa hylkivä mikä taas oikein hoidettu lagoton turkki on. Toki on käytettävä esimerkiksi piikkikampaa poistattaessa takkuja, jos sellaisia on päässyt tulemaan, mutta lagotto ei todellakaan harjata. Jotta pystyy oikein hoitamaan lagoton turkin, tarvitaan joitakin välineitä kuten, terävät trimmaus sakset, sakset joilla on pyöristetyt päät tassunpohjan karvoille, piikkikampa ja takun leikkaaja. (Kuva tekstin lopussa...)

 

Lagoton turkin kuuluu olla villamainen ja kauttaaltaan kihara. Pohjavillan tulee näkyä kiharoitten alta. Pään päällä turkki on hieman pidempi muodostaen siistit kulmakarvat, viikset ja parran. Posket ovat myös paksun karvan peitossa. Korvien karvat ovat yleensä vähemmän kiharat, mutta myös korvalapun sisäpinta on karvan peitossa…

Jotta lagotto näyttäisi siistiltä, turkkia on syytä saksia kerran kuukaudessa, riippuen toki karvan kasvunopeudesta.

Yleensä pesen lagottoni ennen jokaista leikkaamista jotta turkissa ei olisi hiekkaa, mutta talvella en pese yhtä ahkerasti jos on pakkasta.

Olisi hyvä poistattaa takut ja huopaantuneet karvat ennen koiran turkin varsinaista leikkaamista, jotta ei tarvitse leikata turkkia aivan lyhyeksi, mutta jos turkki on pahasti takussa lienee paras leikata oikein kunnolla ja jatkossa muistaa turkin läpikäynnin kerran kuukaudessa jotta pahimmat takut pysyisivät loitolla.

Muutenkin on turkille hyväksi "alasajo" kerran vuodessa ottaen huomioon että lagotolta ei irtoa karvaa. Sama karva kesät talvet… Alas-ajettu turkki kasvaa melko nopeasti takaisin, 1-3 kk.

Lagotto saa "oikean" lagottokarvan noin vuoden ikäisenä.

 

 

 

Miten leikkaan lagoton turkin?

Keho:
Turkki myötäilee kehon ääriviivoja. Suora selkälinja. Vatsalina ei saa nousta liian korkeaksi. Hännän tulee olla sapelinmuotoinen ja kaventua hännänpäätä kohden ja hännänpää leikataan aivan luuta myöten suoraan poikka, ei siis mitään terävää piikkimäistä hännänloppua. 

Jalat ja tasut:
Ei paksuja pitkäkarvaisia jalkoja, vaan solakoita sääriä joiden päässä on kauniit ”kissan käpälät”. Jos tassuissa on liikaa karvoja tassu näyttää jalalta. ”Varpaiden” välinen karva leikataan myös lyhyeksi, hygieenistä.

Pää:
Pään muoto leikataan pyöreäksi, karvan tulee olla pidempi kuin kehon karva. Uroksille jätetään toki parta pidemmäksi. Silmät leikataan esiin, lagoton silmät tulee näkyä. Jotta posket eivät näyttäisi liian paksuilta nostetaan korva ylös ja leikataan liika poskikarvoitus korvalinjan mukaan.

Korvat: Korvat pitää olla nätit ja roikua päätä vasten. Korvan reuna laikataan 0,5-1 cm, riippuen korvan koosta, korvan reunasta. Pidä sormet korvalehden reunalla jotta et leikkaa korvaan vahingossa. Jos korvalehden ulkopolella on liikaa karvaa korvista tulee pitkät ja painavat. Jos korvalehden sisäpuolella on liikaa karvaa korvista tulee lepattavat ja niiden reuna kääntyy ulospäin. Myös korvien sisäinen hoito on tärkeätä, koska lagoton korvakäytävässä on runsas karvoitus jonka tehtävänä on suojata korvaa vedeltä. Mutta liika karvoitus estää korvakäytänvän tuuletuksen ja syntyy tulehduksia. Korvakäytävässä olevat karvat on syytä nyppiä pois. Teen sen turkin leikkuun yhteydessä. Koira tottuu tähän toimenpiteeseen vaikka aluksi vinkuukin. Tämän jälkeen puhdistan korvat korvanpuhdistusaineella, jonka koostumus sallii lievästi tulehtunutta korvaa. Liika nyppiminen ei myös ole hyväksi.

 

On tärkeätä että lagoton turkki hoidetaan säännöllisesti. Olen joutunut leikkaamaan joidenkin lagottojen turkin ihan lyhyeksi koska turkki on ollut niin huopaantunut ihoa myöten, että ei ole ollut muuta mahdollisuutta. Takut ovat jopa estäneet koiran suorittamaan jalkojen liikkeet täyteen mittaan. Mahan alusta, kyynärpäät ja kaikki 4 kainaloa ovat todella herkkiä takuille ellei leikkaa koiran turkkia säännöllisesti.
Koiraa pitää heti pienenä totuutella turkin leikkuuseen, sekä saksien että koneen ääneen. Iso koira joka ei ole tottunut käsittelyyn on vaikeasti leikattava, koska se riuhtoo ja on vaara että saksi satuttaa ihoa/korvaa.
Toinen asia mikä on mielestäni vielä tärkeämpi on se että se joka leikkaa koiran turkkia ymmärtää koiraa...ja tällä tarkoitan sitä että ei koira suotta pelästy koko operaatiota, koska silloin seuraavalla kerralla on taas ongelma suuri.

Tässä kuvassa on ne välineet joita käytä turkin leikkuuseen ja kynsileukkurikin on kuvassa.

Sivun alkuun...

104_0440.jpg