Make your own free website on Tripod.com

Romagna valley´s Lagotto Romagnolos

Lagotto Budoar Viivi

Home
Vieraskirja / Guestbook

101_0124.jpg

Toista samanlaista lagottoa ei varmasti ole...

Viivi on Lagotto Romagnolo-neitonen. Tämä ihana kikkarakarvainen, Italialainen nuuhkuttajakoira, tai ihan oikeasti tryffelikoira, on valloittanut paitsi koko meidän perheen, suvun ja kaverit niin myös koko lähiön missä asumme. Viivi kulkee vapaana meidän matkassa, ei tarvitse remmiä jos ei säännökset sitä vaadi.
Viivi on erikoistunut jääkaapinoven avaamisääneen...kukaan ei ainakaan varasta meidän juustoja ilman että Viivi on asiasta tietoinen. Toinen erikoistuminen on grilli-vahtimestarin erikoisala. Sama juttu...ei kukaan varasta grilliherkkuja, paitsi ehkä...Viivi itse... Ainakin naapurilta oli hävinnyt pari grillimakkaraa grilliltä ja meillä oli niitä ylimääräisenä hiekassa.
Niin...Lagotto on touhukoira monessa mielessä...
 

rpopentuviivi.jpg

Viivi on kaunis lagotto. Kuvassa ikää n. 4 kk ja voitti rotunsa paras pentu-tittelin Suomen Lagottoklubin kesäpäivien klubi-show:ssa. Viivi on tämän jälkeen voittanut 2 vara-sertiä ja 3 serttiä, ja näin ollen on ollut isona koirana 2x ROP ja kerran VSP.
 
 
 
 

Viivi on todella allerginen ampiaisen pistoille. Nuuhkija käväisi nuuhkimassa ja kaivamassa maa-ampiaispesää, ja sai 10-20 pistosta ja oli shokissa ennen eläinlääkärille pääsyä (viive noin 5-10 minuuttia). Tunnin tiputuksessa ja adrenaliinia ja kortisonia suoraan suoneen ja sitten taas menoksi kohti uusia seikkailuja.
Toinen yllätys tuli kesäkuussa 2004 kun laitoin pukkeja varten Expot:ia niskaan Viiville, ja siitä tuli reaktio, pää alkoi vavista ja hirveä syyhy laittokohtaan. EN KÄYTÄ SITÄ VALMISTETTA LAGOTOLLE
 
Viivi ei ole sopiva jalostuskoiraksi koska sillä on D-lonkat. Ja tämän lisäksi myös 1-asteen PHTVL/PHPV. Tämän asteisena tästä periytyvästä silmäsairaudesta ei ole Viiville mitään vaivaa ja ei haittaisi jalostusta jos isä-ehdokas olisi PHTVL/PHPV-vapaa, kuten myöskään Viivillä ei ole oireita huonoista lonkistakaan, mutta tämä kaikki muuttui marraskuussa 2003 jolloin oireet ilmestyivät.
 
Viivi on aikamoinen tyyppi. Kesäisin mökillä hän tietää että kavilan setä antaa hänelle valion jäätelöä, niin sinne Viivi lähtee ja kerjää omaa jäätelöään, jonka hän saa omasta lautasesta. Kahvilan omistaja on tehnyt puusta Viiville oman lautasen jossa on reikä, juuri sopiva valion jäätelöpurkille. Lautasessa jopa lukee Viivin nimi. Viivi on siellä tervetullut "asiakas".
Eipä siinä vielä kaikki... Viivi tykkää kahvista. Olen löytänyt koirani paikallisesta kuppilasta pöydän äärestä, lipittäen toisten asiakkaiden kahvikupista kahvia. Aika nolo tilanne! 
 
Katso lisää PHTVL/PHPV:stä Terveys : sivuilta.
 
 
Mutta sitten kaikki muuttui...
 
Perjantai 3.11 2006 Viivillä kipeytyi akuutisti takapää. Viivi ei istunut, ei kyennyt mennä makuulle, ei päässyt pari rappuaskelmaa ylös tai alas, ei päässyt sängyn päälle tai sen alle.
Saatiin aika päivystävälle eläinlääkärille klo 21.30. Päivystyksessä ei ollut röntgen mahdollisuutta, mutta yleistutkimuksessa hän totesi että oikea lonkka aristaa kauttaaltaan. Koira ei astu koko painolla jalalle. Liikerata ei ole normaali. Jalka kääntyy vinosti koiran alle ja se jännittää kaikkia lihaksia.
Saatiin kipulääkitys, Metacam, ja kehoitus mennä omalle eläinlääkärille.
 
10.11 2006 oltiin omalla eläinlääkärillä. Metacamia oli mennyt viikon ajan, ja se on ollut ihmelääke Viiville. Viivi on ollut kuin "uusi" koira. Viivi leikkii ja on paljon eloisampi kun on ollut pitkään aikaan. Nyt minua kyllä harmittaa kun huomaan että sillä on ollut jo pidempää kipuja ja minä EN OLE SITÄ HUOMANNUT!!!
Sanna otti uusinta lonkkakuvat ja tutki Viivin muutenkin. Tässä lausunto:
 
Yleistutkimuksessa ei spontaaniontumaa, ei aristusta kummankaan takajalan taivutteluun. Lonkissa hyvä liikerata, ei rajoituksia.
RTG-kuvissa lonkkien rakenne D/D, lievää reaktiota oikeassa lonkassa nivelkapselin kiinnitysalueilla ja lonkkamaljan pohjalla.
 
Hoitosuunnitelma:
- Jatketaan kipulääkitystä Metacam 3 viikon ajan. Kipulääkekuurin jälkeen nivelnesteen määrä ja laatua parantava Cartrofen -kuuri 4 pistosta viikon välein.
- Varataan Viiville aika Espoon Eläinsairaalaan konsultaatiota vartaen / ELT Jan Räihä.
 
Viivi syö nyt erikoisruokaa, Royal Canin mobile support. Kuivamuona tarkoitettu heikkolonkkaisille koirille. Kokeillaan ja yritetään kaikilla keinoilla Viivin parasta.
 
 
Raha ei tässä tapauksessa ratkaise Viivin kohtaloa! Yritetään kaikin tavoin saada rakkaalle Viiville hyvä olo ja monia hyviä vuosia laadukasta lagottoelämää meidän perheessä YKKÖS LAGOTTONA!!!
 
 
4.12 2006 käytiin Espoon eläinsairaalassa näyttämässä Viivin. Jan Räihä katsoi Viivin molemmat lonkkakuvat (1 v:nä otetut ja uudet), ja otti myös kuvan selkärangasta. Nikamat olivat kunnossa, mutta joitakin luumuodostumia sieltäkin näkyi. Lonkista hän totesi että eivät näytä hyviltä, mutta ei myöskään katastrofaalisilta. Hyvän lihaskunnon takia lonkkaluun päät ovat paremmin sisällä lonkkamaljassa nyt kuin 1 vuotiaana. Mikä aiheutti kovan kipukohtauksen ei selvinnyt tällä kertaa. Ikävä kyllä jouduimme odottamaan aikaa Jan Räihälle näinkin pitlän ajan, ja lonkan muljahduskin on ollut mahdollinen. Jos samanlainen tilanne tulisi tulevaisuudessa, meidän on heti mentävä takaisin Jan Räihälle ja otetaan varjoainemagneetikuvaus Viivistä. Siitä pitäsi näkyä syy kipuiluun.
Eli jäimme ihmettelemään tilannetta, ja Cartrophen jatkuu 2 kertaa vuodessa ja mobility support ruoka oli Jan Räihän mielestä hyvä. Tarvittaessa kipuiluun metacam.

Sivun alkuun...

Lonkkavika on perinnöllinen sairaus

joulukuu2005058.jpg

Viivi jolla on sydän(tyyny) paikallaan!!!